Ayurveda

Ayurveda

Wat is Ayurveda?

“Leuk!” zult u zeggen, maar wat is nou eigenlijk Ayurveda? Ayurveda is een traditionele en geheel natuurlijke en volwaardige geneeskunde uit India. Ze wordt al meer dan 5000 jaar beoefend en is gebaseerd op Vedische geschriften. Het betekent letterlijk vertaald “De leer van het leven”. Deze eeuwenoude kennis werd steeds overgebracht van leraar op leerling en wereldwijd maken miljoenen mensen gebruik van deze Indiase geneeskunde. De Wereld GezondheidsOrganisatie erkende deze natuurgeneeskunde in 1978 en betitelde het als een volwaardige geneeskunde.

Werkwijze

Bij Ayurveda gaat het  om het voorkomen en genezen van ziekten, het verjongen van lichaam en geest en de verlenging van de levensduur. Ayurveda leert ons dat je door een bepaalde levenswijze niet alleen ziekten kunt voorkomen, verlichten of genezen, maar dat we ook meer inzicht kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen. Het zou tot gevolg hebben dat we een lang, gezond en harmonieus leven kunnen leiden, waarbij we het beste uit het leven kunnen halen. Hierbij gebruikt de Ayurveda levensstijl, voeding, kruiden, gezondheidsproducten, yoga, meditatie, massage technieken en reinigingsmethoden.

Lichaam en geest

Volgens de Ayurveda is het lichaam en de geest één geheel. Er kan geen geestelijke gezondheid zijn zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Onze gevoelens en gedachten hebben evenveel waarde als de symptomen die lichamelijke ziekten veroorzaken. Alle twee zijn ze volgens de Ayurveda een gevolg van het uit balans raken of zijn van een persoon. Daarom is de algemene levensstijl van groot belang.

IEDEREEN IS UNIEK

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke, unieke aanleg, constitutie genoemd. De voorschriften voor de levenswijze zijn uniek en moeten passen bij een persoon. Om gezond te zijn en te blijven zou je dus bepaalde voedingmiddelen moeten gebruiken of juist vermijden, horende bij jouw aanleg. Ook lichaamsbeweging moet specifiek op jouw aanleg zijn afgesteld. Je aanleg bepaalt heel veel: je persoonlijkheid, hoe je om gaat met anderen en de dingen om je heen, je lichaamsbouw, je gesteldheid, je aanleg, je talenten en je zwakheden.


Centraal in Ayurveda is de leer van de 5 elementen, namelijk aarde, water, vuur, lucht en ether. Het element aarde heeft als eigenschappen zwaarte en compactheid. Het element vuur staat voor transformatie en passie. Het element lucht heeft als eigenschap: lichtheid en beweging. In de mens zijn alle elementen vertegenwoordigd.


Meestal is er een dominantie van 1 of meerdere elementen. Dat geeft een mens zijn eigen aanleg, zijn eigen “natuur”. Onze aard wordt onder andere ook bepaald door aanleg, karakter en omgevingsfactoren.


 Er zijn binnen de Ayurveda 7 constitutie typen:


Aan de hand van deze doshas en het uit balans zijn van deze doshas kan de Ayurvedic Practitioner® in een consult advies geven.

De belangrijkste eigenschappen van Ayurveda op een rijtje: